Borås

Byggföretag nobbar lärlingar

Uppdaterad 13:19
Bygg- och fordonsföretagen i Borås nobbar regeringens storsatsning med lärlingsprogram på gymnasiet. Borås Stad ska dra igång med lärlingsprogram till hösten och intresset från eleverna finns, men inte från företagen.

Flera hundra bygg- och fordonsföretag har tillfrågats, men bara 2 har nappat eftersom branschen verkar föredra de gymnasieprogram inom fordon och bygg som redan finns idag berättar rektor på viskastrandsgymnasiet i Borås Anders Wass.

– De kontakter vi har med branchorganistioner är vädligt nöjda med vad eleverna har med sig när de kommer ut, både på praktik och även sedan då de är aktuella för anställning. Vi möter väl deras önskemål och krav på ett bra sätt, det är min tolkning av det, säger Anders Wass.

Regeringen satsar stort på de nya lärlingsutbildningarna som innebär att man ska spendera minst hälften av utbildningen ute på ett företag. 515 miljoner satsas från regeringen.

Och intresset för att anordna lärlingsprogram har varit stort i kommuner och bland friskolor, men förra året användes inte var fjärde plats som fanns tillgängliga i landet visar siffror som SR tagit fram. om det beror på ett svagt intresse från företag eller svagt intresse från elever vet inte tillsynsmyndigheten skolverket idag.

Av de 24 lärlingsplatser som Borås har till hösten så är endast två inom bygg och fordon, resten är ex. butiksmedarbetare och receptionist. Men det är fordon och bygg som lockar överlägset flest elever, 21 av de 45 pesoner som sökt lärlingsprogrammet i första hand, får slåss om de två fordons- och bygg platserna medan 9 av de överiga platserna inte haft en enda sökande i första hand.

Men Andreas Brendinger, regionchef för branschorganisationen Sveriges Byggindustrier i Väst säger att det inte finns något större intresse för de nya lärlingsprogrammen inom bygg.

– Vi har gjort den bedömning från branchen att det är de som går byggprogrammet som vi i första hand värnar om och satsar på, och det är dem vi fått besked från företag att det är den här typen av ungdomar som man vill ha i framtiden, säger Andreas Brendinger.

Utbildningen ska till minst hälften, eller 1250 gymnasiepoäng, vara företagsförlagd.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".