I mitten: Läraren Susanne Olofsson på Habyskolan tycker mindre skolor är nog så bra. Foto: Pär Sandin.
Mark

Glädje när Habyskolan överlever

Glädjen är stor i Haby utanför Skene efter beskedet att skolan inte kommer att läggas ned när kommunen ska spara pengar.

På Habyskolan var man glad i dag över att skolan inte finns med på listan över de nedläggningshotade skolorna i Mark.

Habyskolan är en liten skola utanför Skene, och har uppnått mycket bra resultat enligt en färsk undersökning som kommunen gjort. Bland annat är skolan en av de bästa i hela kommunen när det gäller läsning och läsförståelse.
När nu en del skolor föreslås läggas ner har man dock inte tagit någon hänsyn till hur bra skolan lyckats med sina elever.

– Fördelen med att ha en liten skola är att vi kan arbeta nära varandra. Finns det elever som behöver stöd så upptäcker vi de barnen väldigt fort och sätter in stöd och hjälper dem. Och vi samverkar ju alla klasser emellan, och det är kanske det som gör att vi får ett bra resultat, säger läraren Susanne Olofsson.

Ett av argumenten som politikerna har för att lägga ner mindre skolor är att de inte klarar att ge det stöd till elever som behöver starkare stöd. Men det tillbakavisar Susanne Olofsson mycket bestämt.

– Jag håller inte med. Då undrar jag hur man tänker. Alla arbetar medvetet för att alla elever ska lyckas, och det kan vi göra tilllsammans, avslutar Susanne Olofsson.

Läs mer:

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".