Mer ekologiskt i butikerna

Antalet ekologiska varor ökar i butikerna. Men prisskillnaderna mellan KRAV-märkt mat och andra varor ligger på 30-40 procent, beroende på vilken butik man handlar i. Det visar Konsumentverkets undersökning, som nu blivit klar. Och Borås är en av de platser som har undesökts.
De vanligaste ekologiska varorna är kaffe, mjölk och barnmat. Men ekologisk mat utgör bara ett par procent av den totala konsumtionen i Sverige. Konsumenterna är visserligen positiva till giftfritt odlade varor, men så länge priset ligger 30-40 procent över det som vi vant oss vid att kalla konventionellt framställda livsmedel, är det svårt att välja ekologiskt. Det här framgår av Konsumentverkets kartläggning, där man jämfört varor och priser i butiker i hela landet. Det visade sig att i de kooperativa butikerna var prisskillnaden minst, 32 procent. För ICA och Hemköp låg skillnaden kring 40 procent. Och prisskillnaderna berodde inte på den generella prisnivån, utan på att just KRAV-varorna var billigare på Coop. Deras butiker hade också det största utbudet, inte minst i Borås, där Coop låg i topp hösten 2002 vad det gällde antalet varor. Även andra butiker i Borås hade ett ganska bra utbud, och antalet varor hade ökat jämfört med två år innan. Undantaget var Willys, som markant hade minskat antalet KRAV-märkta varor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".