nationella minoriteter

Brister i lärarutbildningen

Alla elever i grund- och gymnasieskolann ska få kunskap om de fem svenska nationella minoriteterna, däribland samer och romer.
Men en enkät från SR visar att bara en av landets lärarutbildningar har en obligatorisk kurs med fokus på de svenska nationella minoriteterna. På högskolan i Borås finns det bara som delmoment i vissa kurser.

Sveriges Nationella minoriteter är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar, och enligt läroplanen så ska alla elver som går ut den svenska grund- och gymnasieskolan ha kunskaper om de nationella minoriteternas kultur, språk, religion och historia.

Men trots det så finns det enligt en enkätundersökning som Sveriges Radio gjort, bara obligatoriska kurser med huvudfokus på just detta, på en av sveriges lärarutibildningar.

Karin Lysjö som läser på Högskolan i Borås tror att det kan innebära att lärare i sin tur missar att lära sina elever om de nationella minoriteterna.

Och hur ser då kunskaperna ut hos eleverna? Fatima Morali och Matilda Stendal, som går tredje året på samhällsprogrammet i Borås, minns inte om de läst något om de nationella minoriteterna.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".