Foto: Arkiv /SR Sjuhärad
Borås

SÄS utsatt för sabotage igen

Sabotaget mot operationsmaterial vid Södra Älvsborgs sjukhus i Borås fortsätter. Senast idag på morgonen upptäcktes en behållare med steriliserade operationsverktyg som det stuckits hål i.

Sammanlagt har nu ett femtioal incidenter rapporterats och man har blivit tvungen att dra ner på operationsverksamheten eftersom de nya säkerhetsrutinerna tar tid.

Anki Snygg är verksamhetschef på Anestesikliniken vid SÄS och hon säger att det känns tungt och frusterande att det troligtvis någon går omkring och förstör för verksamheten

– Att det händer och sker någonting i ens arbetsmiljö gör ju att man inte riktigt vet vem man kan lita på, så det är ganska ansträngt på enheten just nu, det kan jag inte säga nåt annat om, säger Anki Snygg.

Senast på morgonen upptäcktes alltså ytterligare ett sabotage mot operationsutrustning vid Borås lasarett. Nu räknar man till ett femtiotal fall där operationsutrustning blivit förstörd genom att det stuckits hål i paketen de ligger i.

Hur stora hålen är eller på vilket sätt paketen kan har förstörts är sen en tid tillbaka ett polisärende. För i början av februari gjordes en polisanmälan då man inte kunde se nån naturlig orsak till den förstörda utrustningen.

Numer har säkerheten och kontrollen av operationsmaterialet höjts vesäntligt. - vilket innebär en öka arbetsbelastning för personal berättar verksamhetschef Anki Snygg

Daniel Edsbagge som är förundersökningsledare säger till Radio Sjuhärad att man ser mycket allvarligt på det som har hänt och säger att man är säker på att det skett avsiktligt. Flera poliser arbetar med ärendet men det är svårt att bedriva traditionellt polisarbete med tanke på att SÄS är en stor arbetsplats.

Anki Snygg tillägger att inga patienter ska ha påverkats av det inträffade.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".