Sjuhärad

Fängelse för våldtäkt på sin fru

En man från en ort i Sjuhärad våldtog och misshandlade sin fru. Men polisanmälan dröjde ett par år eftersom paret är med i Jehovas vittnen. På torsdagen dömdes mannen.

Kvinnan och mannen sökte råd hos församlingens äldste, men fick enligt kvinnan rådet att hålla ihop och inte gå till polisen.

Till slut blev det dock rättssak och på torsdagen dömdes mannen till tre års fängelse för våldtäkt, misshandel och olaga hot.

Mannen, som är i 30-årsåldern, erkänner en del av det han döms för. Det handlar om att han har gripit tag i och ruskat om kvinnan, inför ögonen på parets lilla dotter.

Vid ett senare tillfälle slet han av henne kläderna och hotade att låsa ute henne på balkongen. Detta har han erkänt.

Men kvinnan berättar mycket mer. Om att mannen kritiserade och psykade henne, fick henne att känna sig värdelös. Att han har tvingat sig till sex med henne.

Enligt rätten har hon lämnat klara och rediga berättelser och hon har inte gett intryck av att överdriva eller undanhålla något. Mannen och andra sida beskrivs i domen som undanglidande och han har ”en något apart syn på äktenskapliga relationer” skriver rätten.

Brotten som avhandlas i domen har pågått från 2007, men att hon dröjde med polisanmälan ser inte rätten som ett problem. Paret är alltså Jehovas vittnen och kvinnan har fått rådet att hålla ihop med mannen, även nära anhöriga till henne som också är vittnen har sagt åt henne att inte polisanmäla, berättar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".