Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
MARK

Tufft för äldreomsorgen i Mark

1 av 2
De gamla får allt färre äldreboenden att bo på. Foto: Erik G Svensson /Scanpix
2 av 2

Det kommer att bli tre mycket tuffa år för socialförvaltningen och framförallt äldreomsorgen i Mark. Det medger Owe Eglinger (S) ordförande i socialnämnden. 

När 30 miljoner ska sparas läggs tre äldreboenden ned och var tionde äldreboendeplats försvinner.

Flera äldreboenden i Mark läggs ned och andra äldreboenden görs om till så kallade trygghetsboenden som ska vara mindre personalintensiva.

Totalt försvinner mer än var tionde plats på äldreboenden. Dessutom görs en kraftig besparing på timanställda där varannan timanställd ska försvinna.

Det är vad politikerna nu ska ta ställning till för att spara totalt 30 miljoner under tre år. Socialförvaltningen ska spara totalt 30 miljoner kronor under tre år. Redan i år ska nio miljoner bantas bort, ytterligare 14 nästa år och så 7 miljoner 2011.

Redan har förvaltningsledningen gått ut med direktiv om att vara mycket restriktiva med timvikarier. Istället ska befintlig personal användas och anställda kommer att få vara beredda på att vikariera på en annan arbetsplats än den de arbetar på. Redan i år räknar men med att spara två miljoner, en besparing som sedan ökar för varje år.

Men äldreomsorgen kommer de närmaste åren att stå för en stor del av nedskärningarna. Totalt försvinner mer än var tionde plats eller 55 platser helt på äldreboenden.

De boenden som försvinner helt är Lugnet i Skene, demensboendet Ekhagen i Horred och Björkeberga i Sätila.

En annan stor förändring är att flera boenden ändras till det som kallas trygghetsboende som är lägenheter lämpliga för äldre med möjlighet att äta tillsammans, men där det inte finns personal dygnet runt.

Exempelvis blir Malmsäters 30 servicelägenheter trygghetsboenden istället, liksom Järnvägsgatan i Skene, 20 platser på Ekås i Horred görs om och hälften av lägenheterna på Kullabyn i Torestorp.

Lindäng i Skene byggs om och där blir det intagningsstopp vilket det gör på en många andra boenden för att samordna förändringarna.

Besparingarna på den här förändringen räknar socialförvaltningen kommer först om ett till två år men då kan det bli besparingar på upp mot 20 miljoner sammantaget.

Men det finns en viktig sak som kan göra att besparingarna måste bli än större och det är att kostnaderna för försörjningsstöd kan komma att öka kraftigt i takt med den starkt försämrade konjunkturen. Men för det finns det inga pengar budgeterade.

Pär Sandin
033 - 17 75 61
par.sandin@sr.se

Förslaget i korthet

* 30 servicelägenheter på Malmsäter I Kinna omvandlas till trygghetsboenden.
* 26 servicelägenheter på Järnvägsgatan i Skene omvandlas till trygghetsboende.
* Hälften av lägenheterna på Kullabyns äldreboende omvandlas till trygghetsbostäder.
* De 20 nyare lägenheterna på Ekås omvandlas till trygghetsbostäder.
* 8 av de 16 platserna på Stomsåker omvandlas till demensplatser.
* Demensplatsema på Lindäng utökas genom att ytterligare en avdelning utnyttjas för detta ändamål.
* Intagningsstopp på Lindängs servicelägenheter i avvaktan på ombyggnation.
* Samtliga platser på Kinnaborgshem omvandlas till korttidsplats er. Om behovet av korttidsplatser är midre än det totala antalet, kan de platser som är avsedda för trygghetsvård användas i enlighet med nämndens riktlinjer.
* Äldreboendet Lugnet avvecklas.
* Demensboendet Ekhagen avvecklas.
* Verksamheten på Björkeberga avvecklas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".