1 av 3
Smutsigt tak
2 av 3
Amanda Lund och Amanda Nero framför trasig tvålhållare
3 av 3
Blod i handfat Bodaskolan
Borås

Elever undviker skoltoaletter

Blod i handfat, ingen tvål och nerklottrade tak och väggar. 
Eleverna på högstadieskolor i Borås riskerar att få förstoppning eftersom de undviker skolans ofräscha toaletter.

Klotter i tak och blod i handfat mötte Radio Sjuhärads reporter och eleverådsordföranden Andreas Cerny när de vandrade runt på Bodaskolan.

– De är inte fräscha. Många av mina klasskamrater frågar om vi inte kan ordna med toaletterna, säger Cerny.

Han berättar att många av eleverna antingen håller sig hela dagen eller att deras kroppar helt enkelt ställt in sig på att toalettbesöken sker först när de kommer hem på eftermiddagen.
Dock kan eleverna då drabbas av förstoppning eller inkontinens. Det säger skolsköterskor och skolläkare som Sveriges Radio har talat med.

När det ansvarige kommunalrådet Carl-Gustav Drotz (KD) får se en av bilderna som tagits av högstadietoaletter i Borås tycker han inte det är ok.
Skräp ligger på golvet, taket är nerklottrat där det också hänger snus, och takventilen är igendammad och smutsig.

– Det är ju inte bra. Det här är elevernas arbetsplats, och självklart måste de känna sig trygga och kunna gå på toaletterna, säger Carl-Gustav Drotz.

Sammanlagt har Sveriges Radios lokala redaktioner besökt över 150 skolor runt om i Sverige. I Sjuhärad har totalt fem skolor i Borås och två i Mark besökts tillsammans med elevrådsrepresentanter på skolorna. 
I Mark fanns inget större att anmärka på, men på tre skolor i  Borås hittades bland annat blod i handfat, ingen tvål och ingen möjlighet att torka händerna efter toalettbesök och inte minst elever som drog sig för att gå på toa in i det sista.

– Jag menar om det är akut så vad ska man göra, säger Amanda Nero på Fristadskolan. Hon håller sig så länge det går för att hon inte vill använda skolans toaletter säger hon.

Amanda Nero och hennes kompis Amanda Lund sitter i  elevrådet på Fristadskolan. En av många skolor där tvål visade sig vara en bristvara. Här finns ingen tvål inne på toaletterna utan ska finnas vid handfat utanför, men även där var det tomt när Radio Sjuhärad var där.

– Det är inte hygieniskt alls tycker jag, sjukdomar sprids ju lättare, säger Amanda Nero.


Vid rundturen på Fristadsskolan träffar reportern och eleverna även städerskan Sompong Ekblom som går och plockar och hon säger att hon bara skulle använda elevtoaletterna om hon fick städa de först.

– Jag vill städa först, annars skulle jag inte våga.

Sofia Boo
033-177569
sofia.boo@sr.se

Radio Sjuhärads toalettundersökning

28 elevtoaletter på totalt sju skolor  i Borås och Mark kontrollerades.

5 saknade toalock
8 saknade toaborste
10 saknade möjligheter att torka händerna(handtorkpapper/fläkt
7 saknade tvål
7 hade klotter
6 bedömdes som ofräscha, 10 OK och  12 fräscha (enligt elevråd samt reporter)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".