Planer på reningsverk bra för Ätran

Lädergarveriet Elmo Leather i Svenljunga ska bygga ett eget reningsverk för att minska fabrikens utsläpp i Ätran. Och det bådar gott för Ätrans framtida vattenkvalitet, säger Ingemar Alenäs, som är sekreterare i Ätrans vattenvårdsförbund.
- Det är positivt att företaget nu tar ansvar för sina egna utsläpp, säger Ingemar Alenäs. Elmo Leather har ansökt hos länsstyrelsen om att få öka sin produktion, samtidigt som man vill bygga ett nytt reningsverk som enbart ska vara till för fabrikens utsläpp i Ätran. Som det är nu renas fabrikens vatten i kommunens reningsverk och om Elmos planer blir av kommer även det att moderniseras. Enligt företagets egna beräkningar skulle utsläppen av bland annat syreförbrukande ämnen, som gör att vattnet övergöds, och kromutsläpp minska kraftigt med ett nytt reningsverk. Men även om det här är ett steg i rätt riktning, så finns det mer att göra, säger Ingemar Alenäs. - Man kan såklart ha en nollvision när det gäller utsläpp, men dit når man kanske aldrig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".