Oklart fortfarande varför Hultasjöns fiskar dog. Foto: Jenny Hellström.
Borås

Fortsatt gåta vad som dödade fisk

Det är fortfarande inte klart vad det var som dödade fisken i Hultasjön i Borås i höstas. Kommunen har dock avfärdat att fiskarna dog av att tvättvatten från Brämhults juicefabriken rann rakt ut i sjön.

Det var i september som det upptäcktes att det flöt omkring oroväckande många döda fiskar i Hultasjön i Borås. Kommunen införde då fiskeförbud i sjön.

Men det är fortfarande inte klart vad som låg bakom de döda fiskarna. Kommunen har haft flera spekulationer om fiskdöden: en är att släckvatten från den stora industribranden på Hulta runnit ut i sjön.
Men det finns flera andra möjliga orsaker, säger Kjell Johansson på lokalförsörjningskontoret. Exempelvis att andra föroreningar från industriområdena i närheten har runnit ut i sjön eller föroreningar från riksväg 40.

Sjöns läge gör att den är utsatt, menar Kjell Johansson. För ett tag sedan inträffade en annan händelse som även den kan påverka miljön i sjön. 
I början av året frös ett rör sönder hos företaget Brämhults juice, och tvättvatten från juicefabriken rann ut i sjön. Vattnet som frukterna tvättas i är organiskt material och kan leda till syrebrist i sjön, något som i sin tur kan ta död på både växter och djur.

Så fort isen släpper ska nu kommunen lägga ut nät och ta prover på gädda. De gifter man kommer att leta efter är bland annat PCB och DDT, och visar det sig att det finns gifter i fiskarna blir det fortsatt fiskeförbud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".