1 av 3
En av Särlaskolans få toaletter. Foto: Sofia Boo.
2 av 3
3 av 3
Närbild av en tom tvålpump på en toalett på Särlaskolan. Foto: Sofia Boo.
Borås

För få, och för smutsiga toaletter

Många högstadieskolor bryter mot arbetsmiljölagen genom att ha för få toaletter. På Särlaskolan i Borås finns bara hälften så många toaletter som det ska.

Sveriges Radios granskning av skoltoaletterna på högstadieskolor visar att många högstadieskolor bryter mot arbetsmiljölagen. Detta eftersom det finns för få toaletter mot antalet elever på skolan.

Max 15 elever per toalett säger riktlinjerna, men på Särlaskolan i Borås går det nästan 30 elever per toalett. Det märks säger eleverna Marina Kajaji, Matilda Bogsjö och Josef Brännsvik.

– Man försöker väl undvika att gå på toan i skolan. Här inne brukar det alltid stinka och det ligger papper överallt, det är verkligen blött, och toaletterna är jätteskitiga, säger eleverna.

Enligt SR’s granskning så hade nästan 70 av 145 undersökta högstadieskolor i landet för få toaletter, alltså ett brott mot arbetsmiljölagen.
Rektorn på Särlaskolan Katarina Berg hoppas att en framtida renovering på Särlaskolan ska lösa deras problem.

– Den här ombyggnationen som vi väntar på är vi i stort behov utav. förhoppningsvis kanske vi kan komma igång till våren om ett år. Förhoppningsvis, säger Katarina Berg. 

Särlaskolan var den enda av de undersökta Sjuhäradsskolorna som hade för få toaletter. Däremot har inte uppgifter kring antalet toaletter lämnats från Bodaskolan i Borås.

Läs mer:

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".