Ulricehamn/Tranemo

Förlorar tomt på golfbana

En privatperson från Tranemo riskerar att förlora mer än en halv miljon kronor på ett beslut igår i miljö - och byggnämnden i Ulricehamn.

Mannen äger en tomt inne i Åsundsholms golfbana - och den tomten kan nu komma att tvångsinlösas sedan kommunen antagit en fastighetsplan för hela området.

Fastighetsägaren köpte markområdet på knappt en halv hektar så sent som 2006 trots att det ligger inne på golfbanan. Mannen gav 750 000 kronor för tomten - trots att den enligt detaljplanen från 1992 saknar byggrätt och därför inte kan bebyggas.

Hur detta kunde gå till är det många som undrar.

Ägaren till golfbanan har länge velat köpa eller lösa in den aktuella tomten - för att golfbanan ska bestå av en enda fastighet - men har inte kunnat komma överrens med tomtägaren. Men genom att begära en fastighetsplan för området kan tomten komma att tvångsinlösas - och prislappen sätts då av någon oberoende part.

I den senaste fastighetstaxeringen är tomten värderad till noll kronor - och enligt bedömningar är den under lyckliga omständigheter på marknaden värd högst 100 000 kronor.

Det finns skäl att anta att tomtägaren kommer att överklaga beslutat - men risken är överhängande att han förlorar och tvingas sälja tomten för en bråkdel av vad han gett.

Åsundsholms golfbana har idag 12 spelklara hål - och ytterligare tre är på gång. Ägaren hoppas dessutom att den nya strandskyddslagen ska göra det möjligt att bygga de tre sista hålen i ett sjönära läge som hittills inte varit möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".