Kerstinsgården eldhärjades i mars 2008. Foto: Joel Wendle
Dalsjöfors

Två pojkar friade från mordbrand

Leken med elden i Dalsjöfors, som ledde till att förskolan och skolan Kerstinsgården brann, var inte mordbrand. De två, pojkar som i hovrätten dömdes, friades av Högsta domstolen. Domen om skadegörelse på en lekstuga står fast.

Tidigare publicerat
Juli 2008 Mars 2008

Skadegörelsen som pojkarna döms för avser inte branden i själva förskolebyggnaden Kerstinsgården. Högsta domstolen hade, när det gäller huvudbyggnaden, bara att ta ställning till mordbrand eller inte mordbrand.

Den alternativa brottsrubriceringen skadegörelse, när det gäller huvudbyggnaden, valdes redan från början bort av åklagaren Thomas Andersson.

– Det är alltid lätt med facit i hand, säger Thomas Andersson, och antyder att han kanske inte bara skulle ha haft med mordbrand som tänkbar brottsrubricering, utan även skadegörelse när det gäller huvudbyggnaden.

Inför första rättegången i somras ansåg han sig kunna bevisa mordbrand.

– Man kan inte alltid åtala med både hängslen och livrem, säger han. 

Däremot står domen fast när det gäller en jämförelsevis liten skadegörelse på en lekstuga i närheten, där golvet fick brännskador.

En av pojkarna döms till att betala 90 dagsböter à 50 kronor och den andre till 30 dagsböter à 50 kronor.

Det var i mars förra året som några ungdomar sköt raketer och tände eld på tomtebloss och kastade in i förskolan Kerstinsgården i Dalsjöfors.

Två av dem hade fyllt 15 år och åtalades därför misstänkta för mordbrand och flera fall av skadegörelse. De två andra pojkarna var för unga för åtal.

Både Borås tingsrätt och hovrätten dömde de två 15-åriga pojkarna för mordbrand och skadegörelse.

Fallet överklagades till HD som idag friar pojkarna.

Kennet Öhlund
kennet.ohlund@sr.se
Sara Kvist
sara.kvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".