Borås

Unga dementa får hjälp

Borås är en få kommuner i Sverige med verksamhet som riktar sig särskilt för unga dementa. Det är demensteamet i Borås som i vår startat upp en grupp för personer 65 år och yngre.

Eftersom initiativförmågan är något som försämras när man drabbas av demens har gruppen bland annat bokat in en rad aktiviteter, så som en rundvisning på Stadsteatern i Borås.

Sitta hemma, ofta ensam eftersom den man lever med och anhöriga i många fall arbetar - gör att det lätt blir en tillvaro utan mycket social kontakt för unga dementa.

Nu är det sjätte träffen för gruppen med unga dementa som demensteamet i Borås startat upp. Det är första gången det görs i Borås, och dey ett testprojekt. Allt är ordnat och uppstyrt, bowlingen, besök på högskolan, fikaträffar och nu studiebesök.

Många har blommat ut menar Kerstin Svensson, distriktssjuksköterska i projektet.

– Vi har fått mycket bra respons.

Arne Grandin brukar möta upp sin sambo som varit en del av gruppen nu under våren. Arne hoppas att grupper som den för unga dementa blir något permanent i kommunen. Det betyder mycket dels för sambon men också för honom själv.

– Begreppet unga dementa fanns inte förr. Politikerna trodde inte på det. Men vi anhöriga har tryckt på för att få till grupper som denna. Jag hoppas verkligen att den får fortsätta.