Ulricehamn/Vårgårda

Tre år för verktygsstöld

En 32-årig man döms till tre års fängelse för att ha stulit verktyg till ett värde av sex miljoner kronor. Han ska även betala ett skadestånd i miljonklassen.

Stölden var välplanerad. Det var i oktober förra året som 31-åringen tillsammans med några andra personer bröt sig in på ulricehamnsföretaget B&B Tools område för att rekognosera.

Veckan efter stal han nycklar till en lastbil från ett företag i Borås, ytterligare några dagar senare stals själva lastbilen samt en släpvagn och registreringskylten till ett annat fordon från samma företag i Borås.

31-åringen och hans medhjälpare tog sig sedan in på företaget B & B Tools i Ulricehamn där de lastade verktyg till ett marknadsvärde av sex miljoner kronor på lastbilen. Lastbilen kördes sedan till Jönköping där stöldgodset lastades om på en annan lastbil som i sin tur kördes utomlands, till Hamburg i Tyskland.

31-åringen har erkänt att han befann sig i Ulricehamn vid datumet för stölden men att han var där för att festa, men rätten har inte trott på det.

Men 31-åringen binds ändå till brottsplatserna, både när det gäller stölden av lastbilen och verktygen - genom listor över vilka telefonmastrar som hans mobiltelefon har kopplat upp sig mot vid olika tidpunkter. I bevisningen finns även avlyssning av telefonsamtal som 31-åringen har gjort. Han döms nu till tre års fängelse. Han ska även betala skadestånd på närmare 700 000 kronor till de företag han stulit ifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".