svenska kyrkan

Inget svar om vigselrätten

Frågan om svenska kyrkan ska fortsätta att utnyttja sin vigselrätt diskuteras nu inom kyrkan, och det med anledning av den nya könsneutrala äktenskapslagen. Frågan nu ute på remiss hos stiften för att avgöras av kyrkomötet i höst. Men Skara och Göteborgs stift vill varken svara ja eller nej på frågan.

Den nya lagen innebär inte bara att par av samma kön får samma juridiska rättigheter som andra par, utan även att svenska kyrkan omfattas av samma bestämmelser som andra trossamfund - och att svenska kyrkan liksom övriga samfund måste ansöka om att få vigselrätt.

Den 15 april går stiftens remisstid ut för svaren till kyrkostyrelsen, som sedan ska föreslå något till kyrkomötet i höst.

Domkapitlen i både Skara stift och Göteborgs stift är klara med sina svar - men vill varken svara ja eller nej på frågan om kyrkan ska ha kvar vigselrätten.

I svaret från Göteborgs stift förs ett längre resonemang om för- och nackdelar med de båda alternativen. Sveret handlar bland annat om den kyrkliga vigseln är gudomligt instiftat eller bara är en civil angelägenhet i ett mångkulturellt samhälle - och samtidigt en värdefull och uppskattad tradition. 

Domkapitlet skriver också om risken att tappa viktiga kontaktytor i samhället och förlora medlemmar om kyrkan avstår vigselrätten, och om teologiska skäl, och om risken att ett nej uppfattas som ett svek mot homosexuella.

Inte heller i Skara stift vill man ta ställning - men utgår från att kyrkomötet kommer att säga ja till vigselrätten. Och därför föreslår domkapitlet i Skara flera justeringar i kyrkohandboken så att ritualen ska passa under alla förhållanden.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".