Högskolan i Borås är kritisk till utredningen om en ny lärarutbildning
Borås

Högskolan kritisk till ny lärarutbildning

Högskolan i Borås är starkt kritisk till utredningen om en ny lärarutbildning ”En hållbar lärarutbildning”. Utredningen är beställd av regeringen och ska ligga till grund för utformandet av en ny lärarutbildning.

Dennis Beach är professor vid institutionen för pedagogik och ordförande  i lärarutbildningsnämnden vid Högskolan i Borås och han är mycket kritisk till utredningen.

– Det vore en katastrof för lärarutbildningen om detta skulle gå igenom.

Ett av förslagen som Dennis Beach och kollegerna på Högskolan i Borås är kritiska till är att utredaren föreslår att ha fler än en gemensam examen för lärare. Detta innebär bland annat förkortad utbildning till förskollärare. Helt fel väg att gå enligt Dennis Beach.

– Den här utredningen vrider utvecklingen tillbaka. Det skulle innebära att förskollärarna får en sämre utbildning att vila på när de möter sina elever.

Men hård kritik riktar även Dennis Beach mot hur utredningenen har genomförts. Han menar att den varit alldeles för styrd från regeringshåll och att utredningens vetenskapliga trovärdighet är mycket dålig.

– Vi menar att det är en tveksam grund som utredarens förslag vilar på.

Sofia Boo
033-17 75 69
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".