1 av 2
Lars Dahlén, ordförande för Brämhults kommundel i Borås. Foto: SR Sjuhärad.
2 av 2
Borås

Färre vikarier ska fixa ekonomin

På många håll talas det om nedskärningar inom kommunerna, men inte i Borås. Där hoppas man klara budgeten genom att istället minska på vikarier och timanställda.

I många kommuner pratas det idag om uppsägningar och skattehöjningar för att klara lågkonjunkturen, men inte i Borås.

I den hårdast drabbade kommundelen, Brämhult, sitter Lars Dahlén som ordförande. Han berättar att receptet för att klara ekonomin är att dra in på vikarier och timanställda.

– Vi tror att det ska lyckas. Vi kan se hittills så klarar vi detta genom att inte förlänga vikariat, och en del pensionsavgångar, säger Lars Dahlén.

Så låter det i de flesta av Borås kommundelar, dock är alla inte klara än.
Tillsammans ska de spara 17 miljoner i år, och nästan 13 nästa år. Det ska till största delen ske genom vad de borgerliga kommundelsordförandena kallar ”effektiviseringar”.
Vikarier ska bara tas in om luckorna inte kan fyllas genom omflyttningar i personalen, men det kommer att gå ut över barn och elever medger Lars Dahlén.

– Det blir en kvalitetssänkning på skolorna - bland annat att det blir färre lärare och tätare barngruppe på förskolorna. Jag tror att de lärare som ändå är kvar kommer att bita ihop och göra sitt yttersta för att ge eleverna en bra kunskap och en bra undervisning, avslutar Lars Dahlén.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".