Ulricehamn satsar på bantning med KBT
Ulricehamn

Viktminskning med beteendeterapi

Ulricehamns vårdcentral satsar på kognitiv beteendeterapi för att hjälpa överviktiga gå ner i vikt och också hålla vikten. Hittills är resultaten goda och Camilla Holm, dietist på vårdcentralerna i Ulricehamn och Tranemo tror på starkt på metoden.


– Problemet ligger ju oftast inte att folk inte vet vad som är sunt och inte utan det är ju varför man äter och varför man gör de livsmedelsval man gör, säger Camilla Holm.

Metoden man använder kallas Stahremetoden, efter grundaren Lisbeth Stahre, socionom och kognitiv beteendepedagog vid Karolinska Institutet. Det är en specialdesignad kognitiv beteende terapimetod för behandling av övervikt. Det innebär kort att man försöker hitta orsaken till ett beteende för att sedan kunna bryta dåliga vanor. I det här fallet att man äter för mycket eller fel saker.

– Det jag har upptäckt med den här kursen det är att jag tröståt tidigare. Jag använde mat som kompensation eller straff, men det gör jag inte längre, säger Vivian, en av deltagarna i den första gruppen som förra veckan hade sin elfte och sista träff.

Efter otaliga misslyckade försök med andra bantningsmetoder känner hon nu att den här kursen varit rätt för henne och hon är nöjd och optimistisk inför framtiden.

– Jag är 100 procent nöjd och 100 procent säker på att jag kommer fortsätta gå ner i vikt. Just nu är det jag som kontrollerar maten och inte maten som kontrollerar mig.

Och Camilla Holm, dietist, tycker att det här är helt rätt sätt för vården att jobba.

– Vi måste börja jobba på ett annat sätt inom vården, vi kan inte bara hålla på och behandla sjukdomarna som kommer utan vi måste förebygga.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".