Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Borås

JO-kritik mot Försäkringskassan

Justitieombudsmannen riktar nu allvarlig kritik mot Försäkringskassan i Borås. Trots att mamman till en autistisk pojke tog upprepad kontakt med handläggaren på Försäkringskassan och den ansvarige chefen tog det över ett år innan Försäkringskassan fattade beslut om bidrag.

Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan i Borås efter att Försäkringskassan har låtit ett ärende med en mamma som sökte stöd för sin autistiske son blivit liggande i över ett år.

”Handläggningen av ärendet kännetecknas av passivitet från Försäkringskassans sida”, konstaterar JO i sin bedömning.

Det var i oktober 2007 som mamman till en autistisk pojke i Borås sökte hos Försäkringskassan om att bli personlig assistent åt sin son. Ungefär samtidigt sökte hon så kallat vårdbidrag, som föräldrar till barn med funktionsnedsättning kan få.

Men besluten dröjde. Mamman var i kontakt med såväl handläggaren på Försäkringskassan, som enhetschefen och de de medicinska rådgivarna på Försäkringskassan upprepade gånger.

Det var först ett år senare, efter det att mamman anmält Försäkringskassan till Justitieombudsmannen, som kassan fattade beslut. Och då avslog mammans ansökan om assistansersättning. Mamman har tidigare för Radio Sjuhärad beskrivit den långa väntan ”som att gå på knäna”.

I sitt svar till JO säger Försäkringskassan att man har vidtagit åtgärder för att det här inte ska upprepas. Just det ser Justitieombudsmannen positivt på, men JO anser samtidigt att Försäkringskassan har hanterat ärendet på ett så otillfredsställande sätt att Försäkringskassan inte kan undgå allvarlig kritik.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".