Borås/Svenljunga

Sju åtalas i stor knarkhärva

Sju personer åtalas idag i Borås i en stor narkotikahärva. De misstänks ha köpt 10 kilo hasch i Malmö och Göteborg och sedan sålt det vidare i Borås.

Polisen har under hela hösten jobbat med fallet och härvan kunde bland annat nystats upp med hjälp av telefonavlyssning - något som polisen kan ta till när straffet för det misstänkta brottet är minst två år.

- Telefonavlyssningen har varit helt avgörande för förundersökningen, säger kammaråklagare Daniel Edsbagge.

Tre personer sitter häktade sedan en tid tillbaka, misstänkta för att vara de som varit ansvariga för knarkhandeln. Åtalet för dem gäller grovt narkotikabrott - och alla tre har varit straffade tidigare.

Ytterligare fyra personer åtalas för inblandning i knarkhandeln, bland annat genom att ha förvarat narkotikan. De tre är förhörda och försatta på fri fot.

Samtliga inblandade är mellan 20 och 30 år, sex av dem är från Borås och den sjunde från Svenljunga.

Daniel Edsbagge hävdar att de misstänkta har gjort flera resor till Malmö och Hjällbo i Göteborg - och varje gång köpt 2-3 kilo hasch som sedan sålts till missbrukare i Borås. Det mesta i mindre förpackningar - och totalt handlar det alltså om drygt 10 kg hasch.

En av huvudmännen i härvan åtalas också för övergrepp i rättssak och utpressning. Detta sedan han hotat en person med batong, och pressat honom på pengar för att han skulle ha tjallat.

Enligt Edsbagge har den här härvan inget att göra med den hasch-gömma som i påskhelgen påträffades nära Kristineberg i Borås.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se