Borås

Ny privat drift på äldreboende

Det blev för billigt förra gången Norrby kommundel köpte privat äldreomsorg på Byttorpsklint i Borås. Den borgerliga majoriteten vill ha fortsatt privat drift, men är beredd att köpa högre kvalitet vid nästa upphandling.

Norrby kommundel i Borås förlänger inte det, bland annat av Länsstyrelsen, hårt kritiserade privata vårdavtalet för Byttorpsklint.

Men den borgerliga majoriteten vill gärna ha fortsatt privat drift.

Kommundelen är beredda betala mer för ett bättre avtal, enligt kommundelens ordförande, centerpartisten Mats Brandt.

– Den upphandling vi gjorde förra gången kunde ha gjorts på ett ännu bättre sätt, säger Brandt.

Han är nöjd med entreprenören Aleris. Bristen i avtalet var kommundelens allt för låga krav. Nu vill han ha ett nytt avtal om privat drift för Byttorpsklint, ett treårigt avtal precis som det nuvarande.

Vänsteroppositionen vill ha kommunal drift, men har inget hopp att få igenom det. Reservförslaget är ett ettårigt avtal för att kunna genomföra kommunal drift på Byttorpsklint om oppositionen vinner valet nästa år, säger Lennart Andreasson, vice kommundelsordförande och vänsterpartist.

– Då tar kommunen över. Det är vi överens med socialdemokraterna om.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".