Kritik mot skolsim

Skolan är skyldig att se till att barnen kan simma, men allt fler kommuner tar inte sitt ansvar, samtidigt som var femte sjätteklassare inte kan simma. Enligt Kent Härstedt, socialdemokratisk riksdagsledamot, måste läroplanen ändras.
I läroplanen står det att elever i årskurs fem ska kunna simma och hantera nördsituationer i vatten. Men kommunerna tolkar läroplanen väldigt olika och bara sex av tio kommuner i Sverige följer läroplanen när det gäller simundervisning enligt svenska livräddningssällskapet, SLS, och tre av tio skolor arrangerar inte simundervisning och sommarens drunkningsstatistik ser dyster ut. 32 personer drunknade under juli månad å drunkning är den vanligaste dödsorsaken efter trafikolyckor bland barn. Kent Härstedt arbetar flitigt för att få till en förändring har har skrivit motioner och frågade nyligen utbildningsminister Thomas Östros vilka åtgärder regeringen tar för att försäkra sig om att alla barn får tillgång till nödvändig simundervisning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".