Kommunen och näringslivet ska jobba tillsammans för turismen: Ulrik Nilsson och Torbjörn Johansson. Foto: Bo Thorin
Borås

Nytt kommunalt bolag för turismen

Det blir en fortsättning av det turism- och konferenssamarbete som prövats i Borås de senaste åren under namnet BoråsBorås. Näringslivet ska vara med men det blir Borås Stad som får makten i det nya aktiebolaget.

91 procent ska Borås äga och kommunen ska också stå för huvuddelen av pengarna, nio och en halv av elva miljoner liksom att de flesta av det nya företagets 13 tjänster som ska rekryteras från kommunens Turist- och konferensbyrå och dess informationsavdelning.

Näringslivets företrädare Torbjörn Johansson menar att allt som stärker bilden av kommunen är också är bra för näringslivet - även beslutskulturen skiljer sig år:
– Det tar längre tid att jobba i en kommun än i ett företag.

Beslutet att skapa det nya företaget fattas av fullmäktige i juni - men den första stora prövningen kommer inte förrän nästa år, tror Ulrik Nilsson, då Veteran-VM i vattenpolo spelas i Borås.
– Kanske blir det elddopet för det nya, hur vi klarar av att ta hand om 3 000-4 000 besökare i Borås en sommarmånad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".