Borås

SÄS kapitulerar inför sparkraven

Södra Älvsborgs sjukhus i Borås och Skene klarar inte sparkraven på 80 miljoner kronor.
Sjukhusledningen ger nu upp, och begär i stället 27 miljoner kronor extra i anslag i år - och ytterligare 49 miljoner kronor nästa år.

Södra Älvsborgs sjukhus lever under hårda sparkrav. I slutet av förra året presenterade sjukhusstyrelsen ett sparförslag på nästan 80 miljoner kronor som i stort sett skulle stänga Skene lasarett som sjukhus. Det sparbetingen stoppade politikerna i sjukhusstyrelsen i januari - och så sent som igår var sjukhusledningen på Skene lasarett och presenterade ett något mildare sparförslag som innebär att i alla fall två vårdavdelningar ska få vara kvar i Skene.

Det spar 31 miljoner kronor av det totala sparbetinget över tre år på 80 miljoner.

Och nu tycks sjukhusledningen, dvs sjukhusdirektören Ingela Tuvegran och chefläkare Christer Wettervik, ha gett upp möjligheten att spara de pengar som politikerna begär. I ett blev till hälso- och sjukhusnämnden och begär man nu mer pengar. Det behövs 27 miljoner kronor extra i år - och 49 miljoner kronor nästa år.

Och från och med 2011 ska nya besparingar göras, neddragningar som ska minska kostnaderna med 49 miljoner kronor om året.

Varken sjukhusledning eller politiker har idag varit anträffbara för en kommentar. Ärendet ska upp i sjukhusstyrelsen den 22 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".