Mark

Dyrare fotbollsplaner i Mark

Det blir mycket kraftiga besparingar inom kultur och fritidsverksamheten i Mark. Det står klart efter att politikerna nu bestämt vilka delar som försvinner eller bantas. Det blir bland annat dyrare planhyror för fotbollslagen.

Totalt sparar man nära två miljoner i år och 4,7 miljoner nästa år. Totalt är det ett 30-tal olika besparingsobjekt som pekas ut.

Det blir bland annat dyrare planhyror för fotbollslagen. Grusplanen vid Lyckeskolan i Kinna, kallad Sahara, underhålls inte.

Biblioteket i Hyssna försvinner. Badbryggorna vid hälften av kommunens 16 badplatser tas bort.

Flera arrangemang för ungdomar försvinner, såsom Innebandynatta där tusentals ungdomar deltagit och som har 30-årig historia.

Kaj Bergman som varit ansvarig för Innebandynatta och andra ungdomsarrangemang som festen i samband med skolavslutningen är besviken på kommunen.

– Det är beklagligt att man sparar på sådant som bevisligen är bra, säger han.

De borgerliga politikerna drev tillsammans med Markbygdspartiet igenom besparingar på 4,7 miljoner kronor nästa år medan socialdemokrarerna och vänstern ville nöja sig med fyra miljoner.

Socialdemokrater och vänster hade ett lägre sparbeting nästa år än alliansen tillsammans med Markbygdspartiet.

Bland annat ville man inte ta bort de två grusplanerna, Sahara och Fritsla, inte spara så hårt på fotbollsklubbarna och man ville bara halvera personalens utvecklingsmedel, de borgerliga tar bort dem helt.

Å andra sidan ville alliansen också stänga det helt nya utebadet mitt i Kinna, Backagårdsbadet, men det förslaget fick de inte Markbygdspartiet att ställa upp på. Därför blir det en ny säsong för det nya badet.

Pär Sandin
033 - 17 75 61
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.