Herrljunga

Mängder med neddragningar

Vakanta tjänster kommer inte att tillsättas, minskade inköp av skolböcker och arbetskläder, stopp för kompetensutveckling, inga semestervikarier inom psykiatrin. Det är några av förslagen för att klara ekonomin i Herrljunga kommun.

I början av mars beslutade den högsta politiska ledningen i Herrljunga kommun om en besparing på en procent rakt över hela verksamheten. Och till mötet i kommunstyrelsen i nästa vecka vill man ha konkreta förslag på hur besparingarna ska göras.

Radio Sjuhärad har tidigare berättat om förslaget att dra in på den årliga storstädningen på kommunens förskolor. Och besparingsförslagen fortsätter enligt den linjen - ganska små besparingar lite här och där - som minskade inköp av arbetskläder till vård- och omsorgspersonalen och begränsad kopiering av papper. Fritidsförvaltningen tänker också spara genom att höja avgiften på badet med fem kronor och låta fritidsassistenten hoppa in som semestervikarie i kommunens växel.

Det finns också större besparingar: ett exempel är att det inte blir några semestervikarier inom socialpsykiatrin och missbruksenheten, och troligtvis också anställningsstopp inom skolan. Lediga tjänster kommer inte heller att tillsättas.

Vilka besparingar det blir ska fattas beslut om så fort som möjligt.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".