BORÅS

Sara förlorar år av utveckling

Ett nytt boende för Sara betyder att hon går tillbaka flera år i utvecklingen.
Det kan bli följden av att lägga ner boendet Lavendelgången som Borås stad planerar att göra när socialnämnden ska spara 16 miljoner under två år. En katastrof för Sara säger hennes mamma Gunnel Ehrenholm.

Drygt 16 miljoner kronor ska Borås Stad spara inom socialnämndens område under två år. Och mest ska det sparas på handikappomsorgen.

Ett av förslagen som ska beslutas kring nästa vecka är att stänga gruppboendet Lavendelgången i Borås tidigare än planerat, en katastrof menar Gunnel Ehrenholm, mamma till Sara som bor på gruppboendet.

– Det tog åtta år innan Sara kom ut i köket själv. Ett nytt boende med nya människor betyder att hon går tilbaka i utvecklingen efter att nu äntligen blivit trygg här, säger Gunnel Ehrenholm.

Lavendelgången klassas inte som fullvärdigt boende bland annat för att de boende inte har var sin toalett, och var redan innan besparingsförslaget planerat att stängas, något Gunnel Ehrenholm arbetat hårt emot.

Men nu föreslår alltså socialnämnden att man ska stänga boendet redan vid årsskiftet för att spara drygt två miljoner kronor. Beskedet kom som en chock för Gunnel Ehrenholm och vad som kommer hända med dottern Sara, som har Downs syndrom och autism, efter stängningen vet hon idag inte.

– Om hon får flytta ensam till ett okänt gruppboende med ny personal och nya medboende då kommer hon gå totalt in i sig själv och bli onåbar igen, säger Gunnel med gråten i halsen.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se