BORÅS

Nämnden stoppar allmänheten

Ledningen för socialnämnden i Borås överväger att stänga mötena i nämnden för allmänheten, tvärt emot vad som tidigare beslutats.

Anledningen är att en person vid ett möte argumenterat för sin sak.

- Det var en person som både kraftfullt men också naynserat argumenterade för sin sak, säger socialnämndens vice ordförande, Sven Martinger.

Andra på mötet beskriver det inträffade som en större kalabalik.

Händelsen har fått nämndens moderata ordförande, Ingegerd Nyborg, att ta upp frågan att stänga nämndens möten. Själv säger hon att hon inte har tid att bli intervjuad på band men att nämnden inte kan diskutera sekretessärenden, som det var här, på öppna möten. Hon säger också att hon inte har hört talas om någon annan kommun med öppna socialmöten.

Där är hon felinformerad och hon glömmer också att samtliga partier i Borås kommit överens om att alla nämndmöten ska vara öppna till och med 2010.

Ingegerd Nyborgs moderate kollega i nämnden, Urban Svenkvist, ser ett värde i att hålla mötena öppna:

– Det ligger ett stort värde för demokratin att ha ,öeta öppna och Sven Martinger håller med.

– Alla slutna system skapar bara rädda människor och skapar ingen utveckling i samhället, säger Martinger som menar att så gott som alla står bakom att samantrödena ska vara öppna.

Bo Thorin
033 - 17 75 62
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".