Insats med skärsläckare. Foto: Jenny Hellström
Borås

Ny släckmetod sprids från Borås

En ny släckningsmetod spar både liv och materiella värden - samtidigt som brandmännens arbete blir mycket säkrare. Räddningstjänsten i Södra Älvsborg har utvecklat metoden och nu kommer hela världen till Borås för att lära sig hur man gör.

Det är inte ovanligt med temperaturer på 600-700 grader i en byggnad som brinner. Men att gå in i en sådan innebär både stor fara och stora påfrestningar för brandmännen. Dessutom gör värmen och den giftiga röken att det blir svårt för rökdykarna att utföra sitt arbete.

Men tillsammans med SP, har räddningstjänsten i Södra Älvsborg utvecklat nya metoder för att släcka bränder, som man nu utbildar resten av världen i.

Metoden består av tre delar: dels en värmekamera för att se brandens svaga punkter, dels en kraftig fläkt som blåser ut den farliga röken och så den så kallade skärsläckaren, som är en spruta med mycket högt tryck där vattnet blandas med milimetersmå järnflisor som kan skära genom allt från pansarglas till stål.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".