Oviss framtid för tullen i Borås

Framtiden är oviss för personalen på tullkammaren i Borås. I maj nästa år utvidgas nämligen EU med tio nya stater och då försvinner en stor del av tullkammarens arbetsuppgifter.
Tullkammaren i Borås är i dag helt specialiserad på att utfärda intyg och handlingar för export och import av gods, det vill säga klarering. I Borås sysslar man inte med det gränsskydd som annars är tullens största uppgift. En stor del av den handel som tullkammaren i Borås hanterar berör de tio stater som i maj nästa år väntas gå med i EU, bland annat Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern. Då försvinner alltså tullklareringen för de länderna. Tullverket, som ska spara 82 miljoner kronor, har länge filat på en ny organisation. Förslaget ska presenteras den förste september och väntas få stora konsekvenser för tullen i Borås. Där arbetar i dag 19 personer och det är oklart vad som kommer att hända med dem. Tullen ska spara 82 miljoner kronor och en stor del av de cirka 1000 anställda som i dag arbetar med klarering runt om i Sverige kommer säkert att sägas upp. Förmodligen kommer också flera av de 35 tullstationerna som likt i Borås är specialiserade på klarering att stängas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".