Sven Hagberg, personalchef och Marita Andreasson, rehabilterings-och arbetsmiljösamordnare, Autoliv Foto: Charlotte Brunmark
Vårgårda

Autoliv satsar på friskvård

Finanskris och varsel har inneburit mindre att göra, och det har varit hög sjukfrånvaro bland de anställda på Autoliv. Ett perfekt tillfälle att hitta på hälsofrämjande aktiviteter, tyckte bland annat Sven Hagberg, som är personalchef på Autoliv.

Autoliv satsar på friskare personal och bättre arbetsmiljö i lågkonjunkturen.

Bland annat har man satsat på att förbättra arbetskulturen, stämningen bland de anställda - ledarskap och så har man haft föreläsningar om kost och sömn varvad med träning på företagsgymmet.

– Det är ju bara en liten del av en helhet. Vi har ju haft höga frånvarosiffror och haft problem med förslitningsskador och hög sjukfrånvaro och då har Autoliv bestämt sig för att försöka förebygga detta i så stor utsträckning som möjligt, säger Sven Hagberg, personalchef.

Marita Andreasson vikarierar som rehabilterings-och arbetsmiljösamordnare på Autoliv och är en av krafterna bakom friskvårdssatstningen, och hon pekar på vikten av att ha god stämning på jobbet även i tråkiga tider.

– När det blir förändring i ett företag och i samhället överhuvud taget så blir det ju en osäkerhet kring det och när man ska börja arbeta tillexempel med andra människor i andra gruppkonstellationer så är det viktigt också hur man beter sig mot varandra så att allt går så smidigt som möjligt och att alla mår bra, säger Marita Andreasson.

Charlotte Brunmark
charlotte.brunmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".