Mark

Behandlingshem i Mark anmält

Ledningen på Öxnevalla Behandlingshem utanför Horred anklagas för oegentligheter och missförhållanden - och för att ha tappat kontrollen. Chefen på behandlingshemmet tillbakavisar kritiken.

Enligt anmälan anklagas en kvinna även för sexuella trakasserier mot den manliga personalen på behandlingshemmet.

Anmälan är ställd till generaldirektören för Statens Institutionsstyrelse, SIS, den statliga myndighet som ansvarar för vård och behandling på landets LVM-hem och särskilda ungdomshem.

Anmälan är anonym, men påstås komma från personal på behandlingshemmet. Förutom påståendena om sexuella trakasserier mot den manliga delen personalen - så anklagas ledningen för att ha tappat kontrollen över institutionen, med godtyckliga tillsättningar av tjänster, underliga turer i omplaceringar och uppsägningar - bland annat.

Regionschefen för Västsverige har tillsatt en utredning för att kartlägga arbetsmiljön på behandlingshemmet. Och innan den är klar vill SACO:s arbetsplatsombud på behandlingshemmet, Lars Ola Cimmerbäck, inte kommentera anmälan. Men han välkomnar utredningen och tillbakavisar anklagelser om att institutionschefen skulle ha bett facket att hålla käft.

Missnöjet på behandlingshemmet kan ha att göra med en omorganisation förra året. Regionchefen var då missnöjd med innehållet i behandlingen och förändringen ledde till att dåvarande föreståndaren tvingades att sluta.

– Anmälan innehåller en mängd grundlösa påståenden, säger chefen på Öxnevalla behandlingshem, Ingvar Larsson.

Han vill för övrigt inte kommentera anmälan innan utredningen är klar i nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".