Västra Götaland

Överförmyndare missköter sig

Många överförmyndare i de svenska kommuner missköter sitt jobb vilket kan innebära att personer de förvaltar pengar åt kan förlora pengar.Tillsynen sköts av länsstyrelsen och handläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland som har tillsyn över sjuhärad, Ingegerd Linder Ehle (Äle) såg programmet och tycker det var upprörande.

SVT’s Uppdrag Granskning kunde på onsdagen avslöja stora brister ute bland landets överförmyndare.

Av de stickprov av akter som granskats av länsstyrelsen under de två senaste åren anmärkte man på brister i nästan hälften ärendena. Allt från mindre brister till stora summor pengar som inte redovisats.

I Västra götaland fanns anmärkningar i 15% av de 352 granskade akterna.

Radio Sjuhärad har tagit del av protokollen från inspektionerna av Sjuhäradskommunerna och de visar på att tre kommuner fått påpekanden. Men inget så allvarligt att föranledde kritik från länsstyrelsen menar Ingegerd Linder Ehle som generellt är nöjd med överförmyndarna i Sjuhärad.

– Det har ju blivit avsevärt mycket bättre under det här åren länsstyrelsen haft tillsynen. Finns väl en och en annan man skulle önska att de höjde sin kompetens, att det blev en annan organisation men det är på god väg får jag väl hoppas, säger Ingegerd Linder Ehle.

I Vårgårda anmärktes dock på en akt där pengar som tagits ut sen inte redovisats. Även om kommunen inte fick någon kritik så är det ändå allvarligt säger Ingegerd Linder Ehle.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".