Borås

Skatteintäkter minskar ännu mer

Borås Stad får minskade intäkter med ytterligare 54 miljoner kronor i år. Det visar den nya prognos som Borås Stad fick av SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, i går. Det kan nu bli nya besparingar.

Enligt kommunens ekonomichef Christer Johansson är läget är mycket bekymmersamt. Kommunstyrelsen får upp ärendet om den försämrade ekonomin som ett extraärende redan på måndag.
Borås Stad hade vid förra prognosen ett minskat skatteunderlag på drygt 60 miljoner kronor.
Hur man skulle tackla det har politikerna just fattat beslut om.
Det blev att man skrev ner överskottet från 100 till 70 miljoner kronor och sedan låter man nämnderna ta ungefär lika stor smäll, 30 miljoner kronor. Hur det ska göras håller nämnderna just nu på att se över.

Men i går kom nästa dystra prognos som skriver ner skatteintäkterna med ytterligare 54 miljoner kronor. Det innebär att 120 miljoner fattas jämfört med den budget som politikerna tog i november förra året.

För 2010 ser det inte lika illa ut. Visserligen blir det kraftigt minskade skatteintäkter, med cirka 70 miljoner kronor, men med ett planerat överskott på dryga 70 miljoner och regeringspengar som faller ut på 53 miljoner, så bromsas fallet.

Redan på måndag kommer kommunstyrelsens politiker att diskutera läget. Om man inte gör någonting riskerar läget bli akut krisartat när nästa prognos, som kan visa än värre siffror, kommer.
Därför är en kvalificerad gissning att politikerna skriver ner resultatet ytterligare från de 70 miljoner man har nu.
Man låter troligen också nämnderna spara ytterligare tiotals miljoner kronor för att ha beredskap för nya dåliga prognoser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".