Borås vill ha hårdare granskning

Efter länsstyrelsens inspektion och kritik av avfallsanläggningen Sobacken vill nu gatukontoret i Borås att länstyrelsen inspekterar alla avfallansläggningar lika noggrant
I somras kom länsstyrelsen med hård kritik mot Borås kommun och avfallsanläggningen Sobacken. Länsstyrelsen ansåg att det brännbara avfallet inte sorterades bort i tillräcklig omfattning, utan att det lades på soptippen, vilket i princip är förbjudet. Länsstyrelsen ansåg att kommunen skulle sköta den här sorteringen bättre. Nu svarar gatukontoret på kritiken. Gatukontoret instämmer i att sorteringen kan bli bättre men hävdar att det finns flera orsaker till den otilllräckliga sorteringen. Att sortera bättre kostar mer och priset för att lämna avfall skulle då skjuta i höjden för Sobacken, medan andra anläggningar skulle bli billigare. Gatukontoret i Borås vill att länsstyrelsen ska bli mer aktiv i sin granskning, så att samma regler gäller för alla soptippar och att tippar med ett rymligare miljösamvete inte får fördelar. Andra soptippar måste också förbättra sin sortering och det är länsstyrelsens uppgift att se till att det blir så, skriver gatukontoret.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".