Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX.
Borås

Besparingar på barn och unga

Barn och unga i Borås i behov av hjälp och stöd riskerar att få mindre hjälp i fortsättningen. Det framgår av besparingsförslag inför Socialnämndens möte.

Individ och familjeomsorgen, IFO, ska spara runt 10 miljoner kronor på 2 år och då till stor del på barn och unga.

Om besparingsförslagen blir verklighet så kan det få stora negativa konsekvenser säger Miriam Johansson, verksamhetschef för IFO i Borås Stad.

– Vi kommer inte kunna arbeta lika intensvit med de som har mindre mängd problematik, vilket gör att vi kanske i vissa fall inte kan stoppa en negativ trend som vi kanske kunnat om vi hade haft mer resurser till vårt förfogande, säger berksamhetschefen Miriam Johansson.

Färre barn ska få behandling utanför kommunen på så kallade HVB-hem. Det leder i sin tur till att större press läggs på öppenvården inom kommunen, och då blir det dom unga som har minst problematik som blir lidande enligt IFOs egen konsekvensbeskrivning till förslaget.

Mer press på skola och fritidsgårdar att ta hand om ungdomar med omfattande problematik och risk för ökad kriminalitet i samhället är andra tänkbara konsekvenser.

– Det är ett allvarligt läge, säger Miriam Johansson.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".