En av polisens kontrollen som boråsaren fastnade i. Foto: Scanpix.
Borås

Felaktigt dömd för rattfylla

En boråsare får drygt 3000 kronor av staten i ersättning för att han felaktigt dömts för rattfylleri.
Polisens mätutrustning visade för höga värden, men Boråsaren slipper ändå inte böterna.

Boråsaren är en av tre personer i landet som nu får ersättning av staten.
Han fastnade i en kontroll i december 2007, och i mars 2008 upptäcktes ett fel på mätutrustningen. Den så kallade säkerhetsmarginalen hade inte dragits bort när programvaran i mätinstrumentet uppdaterades. Det gjorde att mannen dömdes för rattfylleri, fick cirka 9 000 kronor i böter och körkortet indraget i två månader.

När misstaget uppdagades krävde mannen att få tillbaka böterna samt pengar för den merkostnad som han fått på grund av händelsen - totalt 14 000 kronor.

Nu har rikspolisstyrelsen beslutat att mannen ska få tilllbaka de 2140 kronor som det kostade honom att få tillbaka körkortet, samt en tusenlapp extra för dyrare resor till och från jobbet.

Däremot får han ingen ersättning för det lidande han fått utstå, och böterna slipper han inte eftersom han trots allt var onykter när polisen tog honom. Att han hade något mindre alkohol i blodet än vad mätaren visade påverkar inte bötesbeloppet, däremot skulle det räckt med en varning i stället för ett indraget körkortet.

Över 500 personer runt om i landet misstänktes felaktigt för rattfylleri under de månader som det felaktiva mätinstrumentet användes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".