Borås

Fritidsgårdar får tyngre ansvar

Större tryck på skola, förskola och fritidsgårdar i Borås att ta hand om ungdomar med omfattande problem. Så kan det bli om besparingsförslagen på individ- och familjeomsorgens arbete med barn och unga klubbas igenom på Socialnämndens möte ikväll. Monica Bengtsson är föreståndare på Hulta fritidsgård och hon är kritisk till att spara in på den här gruppen.

Tidigare har Radio Sjuhärad kunnat berätta att individ och familjeomsorgen kommer att få prioritera barn och unga med mest problematik om de planerade besparingarna går igenom och att de övriga då får stå tillbaka.

– Jag tycker det är helt fel att göra den här besparingen, kan man mota Olle i grind och kan ta hand om dem så tidigt så möjligt så tror jag man sparar pengar, men nu tror jag det kommer blir ökade kostnader i stället, säger Monica Bengtsson.

I konsekvensbeskrivningen som gjorts inför de föreslagna besparingarna står det på flera ställen att bland annat fritidsgårdar kommer att få ta ett större ansvar att som man skriver ”härbärgera ungdomar med omfattande problem” när man vill skära ner på arbetet med barn och unga inom individ och familjeomsorgen.

Men Monica Bengtsson menar att man på fritidsgårdarna varken har resurser eller rätt personal för att ta hand om de här ungdomarna.

– Vi kanske inte har rätt kompetens att ge dem rätt stöd och hjälp. Och blir det för många så har vi varken  tid eller ork att klara av det. Det blir i stort sett bara förvaring då. Låsa och låsa upp dörrar.

Och trots att fritidsgårdarna riskerar att få ett större tryck på sig om besparingarna går igenom så är detta ingen information som föreståndaren på Hulta fritidsgård Monica Bengtsson fått någon känndedom om.

– Vi kunde i alla fall fått lämna in en konsekvensbeskrivning, men vi har inte blivit tillfrågade.

Sofia Boo
033-177569
sofia.boo@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".