Äldreboenden nedläggningshotade

Äldreboendena Dalsjögläntan och Blombacka kan komma att läggas ner. Borås kommun har ett sammanlagt underskott för äldreboenden på elva miljoner kronor och många platser står tomma.
Kommunen vill helst vårda de gamla i deras hem. Det är billigast så och på äldreboendena står alltså ett hundratal platser tomma just nu. Eftersom kommundelarna bara betalar för de vårdplatser de nyttjar så blir det i stället lokalförsörjningskontoret som får kostnaden. Elva miljoner kronor räknar man att underskottet blir i år. Det betyder mindre pengar till idrott och för underhåll av kommunala byggnader, exempelvis skolor. Lokalförsörjningskontoret måste göra något åt saken. Solhemsklint och Hestra Sjukhem håller på att läggas ner och Hulta sjukhem diskuteras. Kommunen hyr Blombacka av Riksbyggen. Det kontraktet går ut i mars och vid nästa årsskifte går Borås kontrakt med Västra Götalandsregionen, som äger Dalsjögläntan, ut. Enligt det folkpartistiska kommunalrådet Morgan Hjalmarsson måste något äldreboende läggas ner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".