1 av 2
Foto: SR Sjuhärad.
2 av 2
Lars-Ola Rydberg funderar över Valborg. Foto: Annsofie Andersson.
Sjuhärad

Herrljunga säkra på Valborgseld

Eldningsförbudet i Sjuhärad gör att Valborgseldarna riskerar att frysa inne.

I Herrljunga har man dock eldar som vanligt, och i Gånghester är man glada ändå - utan eld.

Det vackra vårvädret har visat sig ha en nackdel, i alla fall som önskar sig en äkta Valborgseld.
Sedan igår måndag har flera områden i Sjuhärad infört eldningsförbud, och kommer inte regnet snart tillåts inga eldar. Hur det ser ut i ditt område ser du nedan.

Men alla deppar inte för det. I Gånghester strax öster om Borås är man glada över att solen skiner och tänker fira Valborg ändå.

– Ja, vi genomför det program vi planerat. Vi får vårtal, sång av kören, säger Lars-Ola Rydberg, ansvarig för valborgsmässofirandet i Gånghester.

Något slags eldarrangemang blir det dock, men då något ofarligt som inte innehåller en stor öppen eld. Dock blir det inga fyrverkerier som det brukar eftersom det inte går att kontrollera.

– Vi gör inte det här för att fyrverkeriet och eldens skull. Vi gör det här för att samla folk. Folk ska uppleva gemenskap, säger Lars-Ola Rydberg.

Eldningsläget i Sjuhärad
Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund har nu utvärderat vädersituationen och beslutat om fortsatt totalt eldningsförbud i hela sitt område - (Borås, Bollebygd, Ulricehamn, Svenljunga och Tranemo).
Det innebär att man - som det ser ut nu - inte kommer att ge några tillstånd för valborgsmässoeldar i sin del av Sjuhärad.

Mark följer SÄRF och har eldningsförbud. De ber eldare att höra av sig på torsdag igen när prognoserna är säkrare.

Herrljunga är i nuläget det enda säkra kortet om man vill se en Valborgseld. Där anordnas som vanligt eldar vid brandstationen i Annelund och på Haraberget i Herrljunga.

Vårgårda har inte infört eldningsförbud än, och utifrån det man vet idag är det heller inte aktuellt. Dock följer man väderutvecklingen, och därför kan det ändras tills valborg på torsdag.

Allt hänger nu på om det kommer regn eller ej.

Vad gäller i din kommun?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".