Borås

Multibedragare slog till i Borås

En göteborgare åtalas nu för ett stort antal bedrägerier. Bland annat ska mannen ha leasat en lyxig sportbil i Borås, och åkt runt med den i tre månader utan att betala.

En 49-årig man från Göteborg åtalas nu misstänkt för ett stort antal bedrägerier runt om i Västsverige.

Enligt åklagaren har mannen sedan ett år tillbaka haft en ovanlig inkomstkälla - att gå in i butiker och hämta ut saker på andras bekostnad.
Betalningen fakturerades till bolag han, i alla fall utom ett, inte har någon som helst anknytning till. På detta sätt ska mannen totalt ha försnillat närmare 150 000 kronor.

Totalt ska nio butiker fått påhälsning av bedragaren, bland annat en bilfirma i Borås där han leasade en sportbil i tre månader utan att betala.

Vid alla tillfällen har mannen dock legitimerat sig med sitt eget ID-kort, och när anmälningarna till slut blev till en hög plockades han slutligen in av polisen i slutet av mars.

Sedan början av april har han suttit häktad, och nu åtalas han för åtta bedrägerier och ett bedrägeriförsök. 49-åringen förnekar alla brott.

Bedragare legitimerar sig
Enligt kammaråklagare Mats Ljungkvist är det inte helt ovanligt att bedragare spelar med öppna kort, och legitimerar sig när de begår brott. Dels för att de inte har något att förlora, och dels att personen inte alltid tycker att handlingen är olaglig.

Vad gäller göteborgaren har har en lång bedrägerihistoria med liknande domar som sträcker sig ett decennium bakåt. Mannen har, enligt uppgift, inte ha något jobb och dessutom privata skulder i storleksordningen 4 till 5 miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".