Mikael Romild. Foto: Bo Thorin
borås

Omfattande besparingar i Centrum

Färre vikarier och stängning av en restaurang, ett dagis och en dagisavdelning. Det kan bli följderna av besparingar i Borås största kommundel, Centrum. Mest ska man spara på hemtjänsten, säger kommundelsordförande Mikael Romild.

Det är Agamemnon vid Folkets Hus och Vesslan vid Torstenssongatan som Centrums moderate ordförande Mikael Romild pratar om. Tillsammans med hemtjänsten föreslås de spara mer än hälften av de tio miljoner som Centrum ska spara de två närmaste åren.

Resten föreslås framför allt förskolorna spara. Margaretagården läggs ner i förtid, innan den nya förskolan på Liljeberget står klar, och Mariagården blir av med en avdelning.

Men detta beror inte på nedskärningar utan på att Centrums småbarnsföräldrar flyr den kommunala barnomsorgen. Det senaste året har 40 procent av barnen sökt sig till Montessoriförskolan och en privat förskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista