Besparingar drabbar barnen Foto: Hasse Holmberg /Scanpix
Borås

Besparingar i Borås drabbar barnen

Socialnämnden i Borås beslutade på tisdagen som väntat om stora besparingar - något som bland annat drabbar barn- och ungdomar som behöver hjälp och stöd av kommunen.

Individ- och familjeomsorgen ska spara cirka 10 miljoner kronor under två år. De ska bland annat ske genom att färre barn ska få behandling utanför kommunen på så kallade HVB-hem. Men några extra resurser till öppenvården i kommunen planeras inte i stället.

Socialnämndens moderata ordförande, Ingegerd Nyborg, säger att man försökt att se till att det så lite som möjligt drabbar barn och ungdomar som behöver hjälp av kommunen.

En stor besparing ligger på individ- och familjeomsorgen och innebär att färre barn ska få behandling utanför kommunen på så kallade HVB-hem. De ska i stället tas om hand på hemmaplan - och några extra pengar till det behövs inte, enligt Ingegerd Nyborg.

– I dagens läge kan vi inte säga ”nu får ni pengar istället” utan det gäller att bedriva den verksamheten utifrån de pengar vi har, säger Ingegerd Nyborg.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".