Malignt Melanom Foto: Björn Larsson /Scanpix
Hudcancer

Hudkliniker håller specialöppet

Hudcancer är en de sjukdomar som ökar ständigt och antalet fall har nästan fyrdubblats sedan 1970-talet. Och även i år kan alla som är oroliga undersöka sina misstänkta hudfläckar den 11 maj då de flesta av landets hudkliniker håller specialöppet.

John Paoli är hudspecialist på Sahlgrenskas hudklinik och han berättar att man ska undersöka sin hud och om man tycker något ser misstänkt ut så ska man undersöka sig.

I många fall kan hudcancer botas om de upptäcks i tid och det är just det som är syftet med Euromelanoma Day, tidigare kallat för Melanoma Monday, att uppmana fler att söka vård så tidigt om möjligt.

Sedan starten i början av 2000-talet har allt fler engagerat sig i Euromelanoma Day och i år kan man boka dessa specialtider på 13 hudklinikier i Västra Götaland. Idag är många medvetna om solens faror och tänker på att skydda sig och Jessica Rånge är en av dem.

– Jag har ganska känslig hy, så jag får ju tänka på det också. Jag har tänkt på det mer och mer de sista året och eftersom jag bott utomlands är det extra viktigt att skydda sig, säger Jessica Rånge.

Josipa Kesic
josipa.kesic@sr.se

I Sjuhärad är det hudkliniken i Borås som har öppet den 11 maj, men inte för spontanbesök.

På förmiddagen på måndag och tisdag nästa vecka kan man ringa hudkliniken och boka in en tid den 11:e maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".