1 av 2
Allt fler unga avstår alkohol Foto: Henrik Montgomery /Scanpix
2 av 2
Borås

Många unga avstår från alkohol

Allt fler ungdomar väljer att fira en nykter Valborgsmässoafton. Det visar en undersökning som försäkringsbolget If låtit göra bland unga i åldrarna 15-18 år.

Trots att det är mitt under kortegebygge och de flesta klasskompisar planerat att festa på valborgsmässoafton så har 17-åriga Linda Berglund i Borås helt valt bort alkoholen.

– Jag har varit med om så många patetiska människor som gjort dumma saker när de druckit, så jag avstår, säger Linda, som också får körkortet betalt av sina föräldrar om hon avstår från alkohol.

Många av kompisarna har festat under veckan och den stora festen brakar loss ikväll. Fest är hon med på, men utan alkohol. Hon tillhör nu en allt växande skara unga som väljer bort alkoholen under Valborg och andra tillfällen, det visa en undersökning som försäkringsbolaget If låtit göra. Var tredje tillfrågad ung i undersökningen tänkte dricka under Valborg och förra året var siffran nästan hälften.

Det kan finnas ett samband tror Linda mellan de många kändisar, som Adam Tensta och Björn Gustafsson, som gått ut och berättat att de är nykterister.

– Bra att hon står på sig, säger 18-åriga Amanda Kronenberg, kompis till Linda, som tycker det är starkt av Linda att göra det val som hon gjort.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".