1 av 2
Brasor kommer att brinna i Sjuhärad trots eldningsförbud Foto: Pontus Lundahl /Scanpix
2 av 2
Valborg

Räddningstjänsten tillåter eldar

Trots att det är snustorrt i markerna, lättar nu Räddningstjänsten på eldningsförbudet och tillåter alla Valborgseldar som är offentligt arrangerade.

Arrangörer uppmanas dock att iakta mycket stor försiktighet och hålla beredskap under och efter eldningen med personal av säkerhetsskäl.

Men när det gäller brasor som är belägna i närheten av skog eller brännbar vegetation avråder räddningstjänsten bestämt från att tända.

– Det här påverkar ju kvällen. Vi har ju lite med undantag nu med det som vi kallar offentligt arrangerade valborgsmässobrasor, det vill säga föreningar, kommuner och så vidare, och dem upplever jag som förståndiga, man är väl förberedd och man förstår riskerna kring det här. Det är ju därför vi medgett detta men det är ju gränsfall, säger räddningschefen Kjell Wahlbeck.

Räddningstjänsten har också uppmanat polisen, som ger tillstånd för fyrverkerier, att återkalla eventuella tillstånd då det är väldigt stor risk att det börjar brinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".