1 av 2
2 av 2
Polischef Lena Matthijs. Foto: SR Sjuhärad.
NÄTPROSTITUTION

Många män vill köpa sex i Borås

Sedan 10 år är det olagligt att köpa sex i Sverige. Trots det pågår handeln för fullt, och risken att åka fast är liten.

Nästan 90 olika män ville köpa sex när Radio Sjuhärad lade ut en påhittad annons om en 27-åring i Borås som säljer sex för 2 000 kronor i timmen.

”Jag tänkte höra om du hade tid att träffas kanske idag, eller i morgon. Vi kan träffas hemma hos mig.”

”Gift man som skulle vilja ha lite bus.”

Så låter två av de meddelanden som Radio Sjuhärad fick på mobiltelefonen från alla de män som ville komma i kontakt med den påhittade Sanna.

Två sexforum
Annonsen låg ute på två av de många sexforum på nätet där kvinnor säljer sex. Totalt fick vi svar från 88 olika mejladresser och telefonnummer. Det var egna företagare, gifta män, ungdomsledare inom idrotten och småbarnspappor.

– Ah, de där metoderna du håller på med det är ju... tack ska du ha, säger en av männen när Radio Sjuhärad ringer upp för att fråga om hans annonssvar.

Anna säljer sex
Via nätet får vi kontakt med Anna som är en av de kvinnor verkligen som säljer sex i Borås. Hon blir inte förvånad när hon får höra om intresset för Radio Sjuhärads påhittade annons.

– Jag får jättemånga samtal per dag. Jag stänger av min telefon ibland.

Ungefär hur många kunder har du?

– 30 kunder på ett år.

Verkar de nervösa för att det de gör är olagligt?

– Absolut inte, i och med att vi sköter det här snyggt och diskret.

Liten risk att åka fast
Risken för att åka fast för sexköp i Sjuhärad är också liten. Ingen polis jobbar aktivt med detta eftersom det dels är svårspanat, och dels ger för låga straff. Det säger tillförordnade områdeschefen för polisen i Älvsborg, Lena Matthijs.

– Det är självklart så att då har man markerat från statsmakten att det här brottet inte är värt mer än böter. Vi struntar inte i bötesbrotten, men i konkurrens med andra brott har man valt att inte lyfta fram sexbrotten. Det är väldigt liten risk att man åker dit, säger Lena Matthijs.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

FAKTA: Sexköpslagen i Sverige

Sedan 1 januari 1999 är det förbjudet att betala för en tillfällig sexuell förbindelse i Sverige.

Förbudet infördes som en av flera åtgärder för att motverka prostitution.

Straffskalan är böter eller fängelse i högst sex månader.

Just nu pågår en utredning om tillämpningen av förbudet mot köp av sexuell tjänst och de effekter förbudet fått.

Brottsförebyggande rådet har tidigare konstaterat att det är svårt att efterleva lagen, främst när det gäller den dolda prostitutionen.

Den 30 april 2010 ska utredningen presenteras.

Källa: www.regeringen.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista