1 av 2
Strutsar - populära gynnare. Foto: Jenny Hellström.
2 av 2
Gillar att ta en macka. Strutsuppfödaren Sune Claesson med två av sina "barn".
Ulricehamn

Allt större sug efter strutskött

Strutsens hjärna må vara liten som en valnöt, men köttet är rejält. Numera är efterfrågan på strutskött betydligt större än tillgången.

Med sin långa hals, extremt goda syn och hårdsparkande fötter utgör strutsen ett ganska ovanligt djur i de våra hagar.

När den svenska strutsbranschen precis hade kommit igång i slutet av 90-talet fanns det över 200 uppfödare i landet. Idag finns bara cirka 25 kvar, men intresset för köttet har kanske aldrig varit större.
Enligt Svenska Strutsföreningen fick näringen en skjuts framåt i samband med galna kosjukan i början av 2000-talet, då konsumenterna ville ha ett alternativ till nötskött.

Sune Claesson i Hökerum har haft strutsar sedan 1995, och föder upp 10 varje år. Han får ständigt samtal från restauranger som vill köpa kött, och skulle kunna sälja mycket mer.

– Det vände för ungefär fem till sex år sedan. Innan vågade många inte smaka på det, men nu har köttet kommit ut i handeln och framförallt till restaurangerna. Jag skulle kunna sälja 300 strutsar per år, säger uppfödaren Sune Claesson.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".