1 av 2
Sven Martinger. Foto: Bo Thorin.
2 av 2
Borås

Bojkott hotar socialnämnden

Uppdaterad 13:57
Nu bojkottar oppositionen Socialnämnden, och anklagar de borgerliga för smussel och hemlighets-makeri. 
Socialnämnden i Borås är nu helt splittrad, men ordföranden tycker inte hon gjort något fel.

Det är nämndens vice ordförande, socialdemokraten Sven Martinger som uppmanar sina partikamrater och vänsterpartisterna att bojkotta Socialnämndens möten.

Bland annat handlar konflikten om att Socialkontoret, trots flera uppmaningar från Arbetsmiljöverket, inte lyckats åtgärda missförhållanden med anställda som är överbelastade av arbete och har allt för lite skydd mot illasinnade besökare.

Enligt Sven Martingers uppgifter har Borås Stad därför tvingats betala omkring 400.000 kronor i skadestånd - detta i en tid när man har ont om pengar och tvingats till besparingar i mångmiljonklassen.
Dessutom reagerar han på att kontoret hemligstämplat vilka LSS-boenden man funderar på att privatisera.

Men Socialnämndens ordförande i Borås, Ingegerd Nyborg tycker inte att hon gjort något fel.

– Jag känner att jag inte gjort något fel, det får andra påvisa i så fall. Jag har inga ytterligare kommentarer, säger Ingegerd Nyborg.

Nu vill Sven Martinger att kommunledningen utreder vad som hänt. Nästa möte i Socialnämnden är om två veckor, och då troligen utan att oppositionen dyker upp.

– Jag har svårt att tro att kommuneldningen hunnit utreda saken tills dess så det blir troligen tomma stolar, säger Martinger.

Konflikten från början:

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".